Informació i enllaços d'interès

La Seu d’Urgell és la capital de la comarca de l’Alt Urgell, a l’Alt Pirineu català. També s’ha consolidat ja com la Capital del Formatge.

Amb els seus 19.697 habitants, dels quals 13.500 viuen a la Seu, l’Alt Urgell és una de les comarques de Catalunya amb menor densitat de població: 13 habitants per km2.

La Seu d’Urgell és un important nus de comunicacions per carretera, amb l’enllaç entre els eixos Pirinenc (N-260) i del Segre (C-14) i la via d’accés a Andorra (N-145), actualment l’única des de territori espanyol.

L’especialització ramadera del territori es concentra sobretot en el bestiar boví i la producció de llet. No és casualitat que l’empresa més gran de la ciutat sigui la Cooperativa Cadí, que concentra i transforma la llet de més de cent explotacions de les comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya.

Actualment, les branques d’activitat lligades al turisme -comerç, restauració, hostaleria, transport i comunicacions- són les que ocupen un major nombre de treballadors en el sector terciari.

Pel que fa a fires i mercats i com a capital de serveis d’una àmplia zona del Pirineu, la Seu celebra dos mercats setmanals, els dimarts i dissabtes. En l’apartat firal, el tercer cap de setmana d’octubre té lloc la mil.lenària Fira de Sant Ermengol, que des de l’any 1995 és el marc de celebració de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu.

La Seu d’Urgell i l’Alt Urgell disposen d’un extens i valuós patrimoni cultural, que té en el romànic la seva expressió més significativa. La Catedral de Santa Maria d’Urgell i la resta del conjunt catedralici –Claustre, església de Sant Miquel i Museu Diocesà d’Urgell- constitueixen una joia del romànic, essent la Catedral de Santa Maria (s. XII) l’única conservada de Catalunya.

Les activitats adreçades als visitants són moltes i variades. En el terreny esportiu, el Parc del Segre ofereix instal.lacions per a la pràctica de ràfting, piragüisme i hidrospeed. El Parc acull també un centre de BTT i també es poden reservar vols en globus. A la Seu o la seva àrea d’influència immediata trobem un camp de golf de 18 forats, 4 hípiques i tres instal.lacions que ofereixen activitats i tractaments termals.

Més informació i enllaços d’interès aquí: